Alla inlägg den 20 mars 2014

Av Roland o Ingegerd - 20 mars 2014 19:44

Eftersom det har varit dåligt med internetuppkoppling som förutspått så kommer det en liten sammanfattning nu när vi har tillgång till nätet.


Efter Denia åker vi till Zaragoza via Valencia och hittar en ställplats utanför Zaragoza i en by som heter Montañana. Solen sken och vi njöt ett par timmar på eftermiddagen innan det blev matdags.

 

Nästa dag åker vi upp mot Pyrenéerna och passerar gränsen till Frankrike. Utsikten är som synes fantastisk.

     

Vi övernattar utanför Pau och besöker Bernadotte – muséet i Pau nästa förmiddag. Man måste ju kolla var vår monark har sina rötter. Pau är en trevlig stad men det var svårt att hitta p-plats för husbilen. Till slut hittar vi en parkering i närheten av järnvägsstationen och sedan får apostlahästarna ta oss vidare. Muséet är beläget i det hus där Jean-Baptiste Bernadotte växte upp och är ganska snart genomgånget, mest är det foton på det svenska kungahuset genom åren samt lite minnesmedaljer och liknande. Miljön är också intressant, huset är ju gammalt. Dessvärre blev kameran kvar i bilen så bilder blev det ont om.


Efter Pau-besöket kör vi vidare till Oradour-sur-Glane för nästa övernattning. Det finns gott om ställplatser i Frankrike så det är lätt att hitta något lämpligt ställe.


Oradour-sur-Glane bjuder på två upplevelser. Den ena är ställplatsen som är kommunalt anordnad och är jättefin med toaletter och tömnings- och fyllningsmöjligheter för oss husbilsresenärer. Den andra är den som byn egentligen är mest känd för, man har något som man kallar ”Martyrbyn”.Den 10 juni 1944 passerar 200 soldater från Waffen SS under transport mellan två förläggningar, de får order att massakrera befolkningen och skjuta byn sönder och samman. 642 invånare varav 193 barn skjuts och bränns, några av dem fortfarande vid liv trots att de är skjutna. Därefter förstör man byn totalt, det finns inte ett helt hus när man är färdig. Myndigheterna beslutar att resterna av byn skall stå kvar som ett minne av denna fruktansvärda massaker. Att gå igenom resterna av byn och se hur söndertrasad den är samtidigt som man tänker på den skräckupplevelse som innevånarna utsattes för är en otrolig upplevelse. Man funderar på hur människor kan bete sig på detta sätt. Låt oss hoppas att sådant inte händer igen. Det får bara inte ske !

       

  Efter denna rundvandring åker vi till Le Mans och tar in på en jättetrevlig camping i utkanten av staden. När vi vaknat besöker vi Le Mans´ racingbana där det finns ett bilmuseum med dels gamla "vanliga" bilar och dels ett antal av de bilar som deltagit i 24-timmarsloppen på banan. Man kan lugnt påstå att utvecklingen gått framåt.         

Vi drar oss norrut mot Ranville och ett minnesmärke från D-day som heter Pegasus Bridge. Det var den första operationen som utfördes av de allierade och att den lyckades var en förutsättning för att invasionen skulle kunna genomföras. Trupperna landsattes natten till den 6 juni 1944 dels med glidflygplan och dels med fallskärm, tog två broar och förstörde fem andra i området och lyckades på det sättet få kontroll över det område där delar av invasionen skedde senare på dagen.    


Vi övernattar på en camping i Ranville och planerar för morgondagen. Det blir troligen ett besök i Bayeux för att se  den berömda "Bayeux-tapeten" och sedan får vi se......

Återkommer med besked nästa gång vi kommer åt nätet.

 .

Ovido - Quiz & Flashcards