Direktlänk till inlägg 8 juli 2015

Lofoten

Av Roland o Ingegerd - 8 juli 2015 20:11

Efter en natt i Mo i Rana siktar vi på Bodö via Saltströmmen eller Saltstraumen som det heter i Norge. Vi fick ett tips om en glaciär utanför Mo i Rana som heter Svartisen, dessvärre är man tvungen att åka båt över en sjö och sedan gå 3 km för att komma dit. Eftersom vi inte har skor lämpliga för ändamålet plus att min ena fot troligen inte skulle må så bra efter 6 km i fjällterräng så blir det inget av. Vägen fram till båtresan gav i alla fall vackra vyer så det var inte helt bortkastat.

 

E6:an norrut är en ganska omväxlande väg både vad gäller kvalitet och naturupplevelser. Uppe på Saltfjället passerar vi Polcirkeln och det är naturligtvis kommersialiserat med souvenirshop och café.

   

Vi tar väg 812 mellan E6:an och väg 17, en riktig rysarväg. Backe upp och backe ner, däremellan fantastiska vyer. 812:an når väg 17 i Saltströmmen och vi stannar till för att titta på denna otroliga företeelse, 400 miljoner kubikmeter vatten (!) passerar genom ett 150 meter brett sund fyra gånger om dygnet. Två gånger åt ena hållet och två gånger åt andra hållet, det är bara stilla vatten fyra gånger om dygnet. Man kan lugnt säga att det är strida strömmar.

   

 

        

Natten tillbringas på Bodö Camping där Internet dessvärre inte fungerar så den här rapporten kommer som ni ser i efterhand. I dag står en båttur till Moskenes (södra änden av Lofoten) på programmet och därefter får vi se vad det blir.

 

     


Vi kommer till Moskenes efter dryga 3 timmars båttur och viker av mot Å, det är så långt man kan komma med husbil. Å är ett fiskeläge där man bl.a torkat fisk. Det här med torrfisk är något som man hållit på med sedan 11- och 1200-talet. man har även utvunnit tran ur fisken. Det skulle inte förvåna mig om fiskleveroljan man blev itvingad som barn kommer härifrån också. Där finns även ett museum där man visar hur folk levde och bodde tidigare under 1900-talet. En bit ifrån själva samhället finns det en ställplats med en otrolig utsikt över havet söder om Å och där tillbringar vi eftermiddagen och natten.

 

           

Efter en natt i Å åker vi tilllbaka mot Moskenes och vidare till Borg och vikingamuseet där. På vägen gör vi en avstickare till en strand vid Utakleiv som vi tipsats om. En absolut kritvit strand där man har gjort iordning en fin parkering och små bord för picknick. Vågorna rullar in från Atlanten och jag skulle tro att det går bra att surfa där om man är intresserad av det.

 

I Borg hittade man lämningar efter vikingar när en bonde plöjde lite djupare än vanligt på 1980-talets mitt. Det blev en fantastisk upptäckt eftersom det visade sig vara ett av största om inte det största fyndet som gjorts av vikingakultur i Norden. Ett s.k långhus hade funnits där och man har rest en rekonstruktion av detta med inredning som man tror att det såg ut på den tiden. Dessutom har man funnit otroligt många föremål som tyder på att detta har varit en plats där en vikingahövding har bott och verkat. Museet har en mycket sevärd och lärorik utställning med små pedagogiska filmer där man berättar om vad man funnit och hur föremålen använts.

 

Det är inte bara skandinaver och andra européer som besöker Lofoten, den här långväga gästen besökte också vikingamuseet.

 

Vi far vidare till Fiskeböl och tar färjan till Melbu och vidare mot Stormarknes där Hurtigrut-museet finns. Enl. en campingförteckning ska det finnas en camping i Sortland några mil norr om Stormarknes, priset ska vara överkomligt om man får tro förteckningen plus att det ska finnas WiFi vilket är en förutsättning för att vi ska kunna vidarebefordra våra upplevelser via denna blogg, så vi tänker att vi kan åka tillbaks till Stormarknes i morgon förmiddag och åker upp till Sortland. Väl där möts vi av en allt annat än positiv dam som förkunnar att priset är 300 NOK,betydligt mer än vad förteckningen sade, plus att WiFi bara finns i anslutning till receptionen. Till yttermera visso talar hon om att en dusch kostar 10 NOK. Det är tur att man har dusch i bilen.
Vi vänder tillbaks från Sortland till Stormarknes och Hurtigrut-museet. Det var värt de extra milen eftersom Hurtigrutens historia var intressant att ta del av, förutom detta kan man ta en tur ombord på en av de gamla båtarna som ligger upplagd där.

   

Från Stormarknes åker vi till Andenes längst upp på Andöya där vi hade planerat att åka på valsafari, av detta blev det dock intet. Allt var bokat fram till och med fredag och till lördagen hade vi inte lust att vänta. Problemet var att vi hade inte tel.nr dit så vi kunde boka i förväg och att boka över nätet förutsätter tillgång till internet och det har det varit dåligt med även om campingarna har sagt att: "Jodå, nog har vi internet." Det är bara att vända tillbaks och konstatera att där gick 20 mil åt pipsvängen, men eftersom det var vackra vyer längs vägen så vi får väl ta den smällen. Vi siktar mot Harstad och "Adolfkanonen" och stannar på en camping i Sandtorgholmen c:a 4 mil söder om Harstad. Tänka sig , de hade WiFi så fick vi kontakt med verkligheten igen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Roland o Ingegerd - 14 december 2017 11:30


Igår firade vi Lucia på rätt dag. Det ska ju vara lussekatter men det är lite marigt att hitta här så det fick bli semlor istället. Semlor hör ju egentligen inte till Lucia men det var gott (och trevligt) i alla fall.   Idag packar vi och går ru...

Av Roland o Ingegerd - 11 december 2017 09:44

Den traditionella luciafesten gick av stapeln igår. Lokalen är upptagen den 13/12 så det fick bli den 10/12 istället. Drygt 100 svenskar samlades i "Socialen" där vi bjöds på glögg, underhållning, luciatåg, allsång och frågesporter. Den fantastiska l...

Av Roland o Ingegerd - 7 december 2017 14:37

På måndagen blir det en tur till Aledo och Jesus-statyn utanför Totana med våra svenska gäster.     Det finns ett kloster i närheten som heter S:ta Eulalia (inte att förväxla med Åsa-Nisses fru) där vi denna gången hade turen att kyrkan var öpp...

Av Roland o Ingegerd - 3 december 2017 20:18

Den här veckan har i princip varit som den förra, det har varit några ost och vinträffar hos oss med några fler av våra vänner härnere. Temperaturen har krypit ner några grader och nätter och morgnar är lite kyliga men så fort solen kommer blir det g...

Av Roland o Ingegerd - 25 november 2017 12:04

Så har det gått en vecka sedan sist. Det har egentligen inte hänt så mycket mer än att vi har haft några av våra vänner hos oss. Som vanligt är det väldigt trevligt att sitta ner och prata och umgås över lite vin och ost.     ...

Ovido - Quiz & Flashcards