Alla inlägg den 12 juni 2017

Av Roland o Ingegerd - 12 juni 2017 09:23

Efter Trondheim går resan vidare norrut. Vi passerar Kjeungskaer fyr, en av Norges vackraste fyrar. Det fanns inte mycket utrymme för utomhusaktiviteter på den tiden det bodde fyrvaktare där. Möjligen rodd eller fiske.😉

 

Längre norrut passerar vi Stokksundet, passagen är bara 42 meter bred och fartyget är ca 22 meter brett så det är inte mycket att vinka på. Vid dåligt väder går man en annan men lite längre väg utanför öarna.

  

Nästa stopp är Rörvik, en kommun som består av 6000 öar. Vi stävar vidare norrut mot Bodö och stannar till på några ställen längs vägen. Strax innan midnatt, på väg in till Brennöysund passerar vi ett berg som heter Torghatten, namnet kommer av det ligger på ön Torget och har en silhuett som liknar en hatt. 

Berget har ett hål tvärs igenom som är en sevärdhet och båten gör en liten extrasäng så att vi ska kunna se och fotografera

Hålet bildades under istiden och är 25 x 30 meter i fyrkant och 165 meter långt .



Idag på morgonen, strax efter kl.07.00 passerade vi Polcirkeln och för dem som ville fira det så fanns champagne att köpa. Strax efter det passerar vi Norges största glaciär, Svartisen, man kan se den ligga som ett vitt lock mellan bergstoppar.   





Ovido - Quiz & Flashcards