Alla inlägg den 5 april 2013

Av Roland o Ingegerd - 5 april 2013 18:01

Återigen har det varit tunt med uppkoppling så vi tar en sammanfattning igen

     

Som på så många andra ställen går bussen in till staden inte så långt från campingen. Det blir en tur till La Rochelle, en gammal hamnstad ungefär mitt på den franska västkusten. Den har två gamla torn som bevakar inloppet till de innersta delarna av hamnen och ett antal gamla välbevarade byggnader inne i staden. Under andra världskriget byggde tyskarna en u-båtshamn här och delar av de byggnaderna finns kvar, de användes bl.a under inspelningen av den klassiska filmen ”Das Boot”. Det sägs att Jaques Costeau´s första båt ”Calypso” skall ligga här och mer eller mindre ruttna bort. Vi ser den dock inte så det är möjligt att den är flyttad för att inte skämma ut staden.  Vädret är inte det bästa, mulet, blåsigt och 7 plusgrader så promenaden blir något begränsad. Vi besöker ”Aquarium” som skall vara sevärt sägs det. Vi håller inte riktigt med, har man varit på Valencias motsvarighet så blir det lite av en besvikelse. Väl hemma på campingen igen blir det lite mat och vi ser Sverige besegra Schweiz i curling-VM.

   

Onsdagen blir en ny transportsträcka, efter att ha tankat och gjort lite andra inköp i La Rochelle så åker vi till Granville c:a 35 mil längre norrut, också det en kuststad som tyskarna använde sig utav under andra världskriget. Där finns det som kallas ”Le Mur de L´Atlantique”, ett antal betongbunkrar med kanoner längs stranden och uppe på klippan. Idag har franska militären ett bevakningstorn på klippspetsen . Det blir ingen lång promenad i staden, det blåser rejält och är c:a 4 grader ute. I anslutning till klippan och utsiktsplatsen ligger ställplatsen med all service utom toaletter och dusch. Parkering kostar 6€/24 timmar om man står mellan 19.00 och 9.00 Dagtid gratis. El och vatten ingår. Kemtoa- och gråvattentömning finns också.


Vi lämnar Granville och åker sista biten till Cherbourg där färjan skall förflytta oss till England och Poole/Bournemouth. Väntetiden fram till färjans avgång (19.15) tänkte vi använda till att titta på Cherbourg, men hej vad vi bedrog oss. Det är 4 grader ute, det blåser småspik horisontellt och som lök på laxen snöar det till o från. Färjeresan blir ganska gungig, det lugnar sig lite efter drygt halva resan som tar lite mer än 4 timmar. Framme i Poole är det kö till passkontrollen och det tar tid, kontrollen är grundlig, man går t.o.m in i husbilen för att titta efter ev. fripassagerare. Vi tänkte stanna i hamnen eftersom övernattning i husbil på allmän plats är förbjuden och risken att bli bortkörd är stor. Det är skyltat till P-platsen men infarten är osynlig, istället åker vi till campingen och P-platsen utanför densamma för att mötas av en förbudsskylt. Vi chansar och åker till Premier Inn´s parkering och frågar snällt om vi får stå där, vi har ju trots allt varit gäster där några gånger, och det gick bra. Idag har vi installerat oss på campingplatsen där vi skall stå i 10 dagar och besöka yngste sonen med familj. Vi har ju en söt liten sondotter som vi vill träffa.

Ovido - Quiz & Flashcards