Direktlänk till inlägg 8 juni 2016

Leipzig - Spreewald (Lübben)

Av Roland o Ingegerd - 8 juni 2016 18:14

Vädret var som sagt inte det bästa i Dresden så vi åker mot Leipzig istället. Vi hittar en ställplats i utkanten av Leipzig med goda förbindelser in till staden. Ställplatsen ligger på en privat tomt och är under förbättring, man har gjort en rundkörning av betong med tio ”ekrar” som man kan ställa bilen på dessutom finns några platser i trädgården som man passerar till den nya delen. Det blir säkert bra när det blir färdigt. Vi åker med buss och spårvagn in till Leipziger Altstadt på lördagen och upptäcker att staden är proppfull med folk och uteserveringarna likaså. Längs gatorna finns det stånd med försäljning av det mesta i mat och dryckväg. Det här ser ut som ett litet ölbryggeri.

 

På flera ställen spelas det musik av olika slag och även andra uppvisningar bjuds det på.

 

Den här killen hanterar en glasglob så att man tror att den har ett eget liv. Det visar sig att det är ”Leipzigen Stadefest” i helgen och nog är det fest alltid.

Leipzig är bl.a känt för att här predikade Martin Luther i Thomaskyrkan på pingstdagen 1539.

  Dessutom har Johann Sebastian Bach har varit kantor i Thomaskyrkan och där har många av hans verk uruppförts. Förutom Bach har både W. A. Mozart och F. Mendelssohn spelat på samma orgel. Tyvärr finns inte just den orgeln kvar utan har ersatts av en modernare.

 

Nicolaikyrkan är också en känd kyrka, det är en viss skillnad att se den kyrkan invändigt jämfört med katolska kyrkorna och katedralerna, Nicolaikyrkan är protestanstisk och är inte lika pråligt utsmyckad som de katolska men den är ändå vacker.

 

I Leipzig finns det dessutom flera gamla och vackra hus att titta på som t.ex det gamla rådhuset.

   

När vi tröttnat på kyrkor och annat tar vi en glasspaus, glassen till höger på bilden heter "Pasta Carbonara" och ser faktiskt ut som en sådan även om det är glass.

Vi lämnar staden för dagen och åker hem och smälter intrycken. Nästa dag tar vi en ny tur, den här gången till "Völkerschlactdenkmal".  Strax utanför Leipzig ägde 1813 ett större slag rum där den ryska, den österrikiska och den svenska armén tillsammans med den preussiska armén besegrade Napoleon Bonaparte. Detta slag är sannolikt den största folkslakten (se ”Völkerschlacht” i Wikipedia) i världshistorien där 92.000 soldater dog i ett och samma slag. För ett hedra dessa samlade man in ca 3.000.000 Mark i slutet av 1800-talet och byggde ett enormt minnesmärke som stod klart till 100-årsdagen av slaget. Detta minnesmärke är Leipzigborna enormt stolta över det är alltid mycket folk där. Det har renoverats och moderniserats med tiden och hissar har installerats så att man slipper gå i trånga spiraltrappor för att ta sig upp till de olika olika etagen. Totalt är monumentet 91 meter högt.

   

Efter detta historiska byggnadsverk åker vi vidare till en gammal gasklocka som byggts om till utställningslokal där man visar stora panoramafoton. Lokalen kallas för ”Panometer”, en kombination av orden Gasometer som det tyska ordet för gasklocka är och Panorama. Nu visar man en utställning om Stora Barriärrevet och mitt inne i själva gasklockan hänger ett 360-graders panoramafoto från revet. Fotot är ungefär 30 meter högt omkretsen uppskattar jag till närmare 100 meter. Mitt i lokalen finns en trappa med avsatser så man kan komma upp ungefär halvvägs och se fotot. Fotografen som ligger bakom detta heter Yadegar Asisi och har specialiserat sig på denna typ av fotografering av olika miljöer. Det var lite svårt att få en bra bild men vi försökte i alla fall.

 

Dagen avslutas med ett besök i innerstaden igen där det är lika mycket fest som på lördagen. Vi ser att de har traditioner med svensk anknytning och det värmer våra hjärtan.

 

På ställplatsen träffar vi ett tyskt par som är ute med sin nya husbil och testar det här livet. De rekommenderar en plats som heter Spreewald och ligger ca 8 mil söder om Berlin i Lübben. Spreewald är ett stort rekreationsområde med kanaler, cykelleder, lekplatser och stora gräsytor. Att åka med en ”Kahnfarth” ska vara något extra enligt dem så vi beger oss dit och testar. En ”Kahn” är en ganska lång flatbottnad båt som drivs fram med en lång årliknande stång av ”skepparen” som står i aktern. På vissa ställen är kanalen dock så djup att stången inte når botten och då fuskar han och startar en aktersnurra.

 

Den turen vi åker tar nästan 2 timmar och man får slussa 3 gånger, 2 ner och 1 upp. Längs kanalen ligger det både sommarstugor och åretruntbostäder, givetvis finns det hotell och krogar också. Lite roliga figurer längs stranden ser man också.

 

 


     

Efter båtturen blir det lunch på en servering i anslutning till Kahn-hamnen innan vi återgår till skuggan vid husbilen och planerar nästa etapp. Den går till Berlin och vi kommer dit på onsdagseftermiddagen, platsen är vald därför att det finns Internet. Det ska bli skönt att få uppdatera sig om vad som hänt i världen sedan sist vi kunde koppla upp oss. När solen blivit lite mindre påfrestande avslutar vi dagen med att fira vår 41:a bröllopsdag med jordgubbar och sekt.

     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Roland o Ingegerd - 14 december 2017 11:30


Igår firade vi Lucia på rätt dag. Det ska ju vara lussekatter men det är lite marigt att hitta här så det fick bli semlor istället. Semlor hör ju egentligen inte till Lucia men det var gott (och trevligt) i alla fall.   Idag packar vi och går ru...

Av Roland o Ingegerd - 11 december 2017 09:44

Den traditionella luciafesten gick av stapeln igår. Lokalen är upptagen den 13/12 så det fick bli den 10/12 istället. Drygt 100 svenskar samlades i "Socialen" där vi bjöds på glögg, underhållning, luciatåg, allsång och frågesporter. Den fantastiska l...

Av Roland o Ingegerd - 7 december 2017 14:37

På måndagen blir det en tur till Aledo och Jesus-statyn utanför Totana med våra svenska gäster.     Det finns ett kloster i närheten som heter S:ta Eulalia (inte att förväxla med Åsa-Nisses fru) där vi denna gången hade turen att kyrkan var öpp...

Av Roland o Ingegerd - 3 december 2017 20:18

Den här veckan har i princip varit som den förra, det har varit några ost och vinträffar hos oss med några fler av våra vänner härnere. Temperaturen har krypit ner några grader och nätter och morgnar är lite kyliga men så fort solen kommer blir det g...

Av Roland o Ingegerd - 25 november 2017 12:04

Så har det gått en vecka sedan sist. Det har egentligen inte hänt så mycket mer än att vi har haft några av våra vänner hos oss. Som vanligt är det väldigt trevligt att sitta ner och prata och umgås över lite vin och ost.     ...

Ovido - Quiz & Flashcards