Alla inlägg den 14 mars 2016

Av Roland o Ingegerd - 14 mars 2016 09:26

Efter en avskedsrunda på campingen lämnar vi Bolnuevo. Vi bunkrar lite bränsle för både oss och bilen i Puerto de Mazarrón och stannar nästa gång på IKEA i Murcia. Lite hemlandstoner till sonen i England skaffar vi där.(Och lite till oss också). Vi styr mot Madrid och upptäcker att det inte finns så många campingplatser på vettigt avstånd i det området och bestämmer oss för en ställplats i Puerto Lápice som vi hittar i HBK:s lista. Det blir 32 mil från Murcia men med det fina spanska vägnätet tar det bara drygt 3 timmar trots att det blåser rejält, naturligtvis mest motvind. Ställplatsen ligger precis i kanten av staden och har plats för 10 bilar men det finns bara 2 eluttag. Vår granne, en fransman, knackar på efter en stund och visar ett grenuttag. Med det vill han säga att vi kan dela ström med honom, det kan man kalla generöst. På höjden framför ställplatsen ser vi några av Don Quijote´s fiender d.v.s väderkvarnar. Vi är ju faktiskt i distriktet La Mancha. De är belysta på kvällen och vingarna rör sig av blåsten.

   

Efter en god natts sömn far vi till Burgos, en dagsetappp på 38 mil.


I Burgos ligger campingen strax utanför själva staden men bussen stannar alldeles vid campingen. Det finns visserligen en ställplats i Burgos men nätterna är kalla och jag vill hushålla lite med gasolen så den räcker hela vägen. Vi tar bussen in till staden på lördagen och går runt och tittar, naturligtvis besöker vi katedralen som lär vara Spaniens tredje största. Den är jättestor och enormt vacker, man funderar bara på hur många mantimmar som gick åt till bygget inklusive alla utsmyckningar. Det är stuckatur, träsniderier, målningar för att inte tala om allt som är hugget i sten i otroliga mängder. Det sägs att det tog 300 år att bygga den.

             

Det finns en gammal stadsport alldeles bredvid katedralen och mycket annat gammalt runtomkring, staden grundades på 800-talet så det är ju inte helt ologiskt att det finns mycket att se.

 

Dessutom finns det en mängd skulpturer och statyer lite överallt i staden och de gamla föreställer diverse krigsherrar och andra för staden betydande personer, de lite modernare föreställer mera ”vanligt folk” i olika situationer. Kul att se.

           

Vi går in på ett apotek för att handla och inredningen där var från ”förr i tiden” med mängder av porslinsburkar för diverse olika produkter.

 

Om man vill kan man beställa en Dry Martini på ”The Vermouth Bar”.

 

Det är inte bara trädgärdsmästaren i Bolnuevo som kan klippa buskar, det upptäcker vi också.

 

Efter en kall och blåsig men intressant dag återvänder vi till campingen för att samla krafter för nästa etapp som går till Pamplona.


Efter en kall natt, 0,5 grader som lägst vaknar vi och kör mot Pamplona. Längs vägen ser vi ganska mycket snö och på vissa ställen ligger den nästan framme vid vägen men väglaget är bra. När vi kommer fram till campingen som ligger en knapp mil norr om Pamplona möts vi av en stängd grind. Campingen är stängd men vi erbjuds en gratisplats på parkeringen utanför och vill vi ha ström kostar det 6 €. Vi funderar en stund och beslutar oss för att åka vidare mot San Sebastian. Pamplona får bli en annan gång. Mot San Sebastian tar vi en väg över bergen som lär ska vara vacker och det var den verkligen. Upp och ner mellan berg och dalar och vackra vyer. Arkitekturen påminner mycket om husen i Österrike och Sydtyskland så ibland funderar man. ”Är vi verkligen kvar i Spanien ?” I San Sebastian har kommunen ordnat en ställplats för c:a 40 bilar med tömningsplats och fritt vatten tlll en dygnskostnad av 3,25 € och max 3 dygn. Bättre än på många andra ställen där man ofta möts av en skylt som talar om att det är förbjudet att campa eller en bom vid infarten till p-platser som begränsar höjden till runt 2 meter och vilken husbil klarar den höjden ? En promenad ner till staden som är en gammal badort blir det. Den påminner faktiskt bitvis om en typisk engelsk badort.

   

Om det är någon som funderar på vad jultomten gör när han inte delar ut julklappar så har vi svaret. Han sitter på en parkbänk i San Sebastian och sover.

 

Vi sover gott efter ett rejält åskväder vid 22-tiden och vaknar till en ny dag då vi ska lämna Spanien och åka norrut i Frankrike istället.


Tillgång till Internet har varit sporadiskt och ganska segt när det funnits. Några bilder till det här inlägget kan jag inte ladda upp nu men det kommer senare när vi har bättre uppkoppling.



Som synes har vi hittat en bra uppkoppling så nu kommer illustrationerna också.

Ovido - Quiz & Flashcards